Αλλόκοτος έγραψε: Πολύ σωστά όλα αυτά που γράφεις, Σωτήρη. Δε διαφωνώ. Πρέπει όμως να κάνω τον χαζό και να ρωτήσω κάποια πράγματα που απασχολούν πολύ κόσμο κι εμένα φυσικά.
Ο άνθρωπος πλάστηκε να ζει κοινωνικά, και του δόθηκε η Εύα. Η Εύα όμως απομακρύνθηκε πολύ και άλλαξε το θέλημα του Θεού με το δικό της. Ακόμη και δίπλα στον Αδάμ δεν τον κάνει να μη νιώθει μόνος.
Έπειτα η υπομονη να δούμε το θέλημα του Θεού. Μια εύλογη ερώτηση είναι "ως πότε;" μια άλλη "μήπως ο Θεός μου έδειξε τί πρέπει να γίνει και δε το κάνω;", "μπορώ να κάνω αυτό που μου δόθηκε ως αποστολή;" κι αν όχι "γιατί δε μπορώ να το κάνω;"
Στο χρόνο αυτό που μεσολαβεί μέχρι τη Θεία φώτιση; Πώς το παλεύω όλο αυτό; Πώς να ξέρω τί μου γίνεται; Πόσο θα μπορώ να κάνω υπομονή αντιμετωπίζοντας πράγματα και καταστάσεις που δε μπορώ να κατανοήσω;
Σημ: Δεν είμαι αιρετικός ή κοσμικός απλώς μεταφέρω εδώ κάποιες ανησυχίες μου που ίσως πολλοί άλλοι τις έχουν επίσης. Δε περιμένω οριστικές απαντησεις πλέον. Απλά νιώθω μεγάλη πίεση και θέλω να νιώσω καλύτερα.
Με εκτίμηση στο χώρο και σε όλα τα παιδιά της παρέας μας.
Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις Γιώργο.
Αρχικά να πω πως δεν ξέρω εγώ τις απαντήσεις.. ότι γράψω θα έχει να κάνει με την γνώμη μου και την πείρα που έχω αποκομίσει από διάφορες περιστάσεις στην ζωή μου.. πάντα ενδέχεται το να κάνω λάθος και γι αυτό θα ήθελα μετά χαράς να με διορθώσετε!
Δεν ευθύνεται μόνο η Εύα για την πτώση.. σύμφωνα με τον π. Βασίλειο Βολουδάκη ο Αδάμ ήταν ο λόγος που η Εύα έπεσε γιατί αυτός είχε απορροφηθεί από την δημιουργία και την άφησε μόνη της.. η Εύα έπιασε κουβέντα με το φίδι επειδή δεν είχε τον Αδάμ να μιλήσει.. αυτή δεν ήθελε να είναι μόνη και γι αυτό και μετά την πτώση τρέχει στον Αδάμ..
Όσον αφορά την υπομονή.. το "ως πότε" γενικά εμένα ποτέ δεν μου αρέσει σαν έκφραση.. θα κάνουμε υπομονή μέχρι να γίνουμε καλά! Είμαστε άρρωστοι.. και όπως ένας άρρωστος κάνει υπομονή μέχρι να γίνει καλά έτσι και εμείς.. τι νόημα έχει ο ασθενής να ρωτάει τον γιατρό "ως πότε" θα κάνω υπομονή; Μέχρι να γίνεις καλά είναι η απάντηση!
..εύλογο είναι και το ερώτημα "μήπως ο Θεός μου έδειξε τί πρέπει να γίνει και δε το κάνω;".. ας μην στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας όμως! Ο Θεός και να μας δείξει αν δεν καθαριστούμε και δεν αλλάξουμε μέσα μας ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.. εγώ αυτό που έχω δει στην ζωή είναι ότι όποιος με ειλικρίνεια αγωνίζεται και έχει διάθεση πραγματικά να αλλάξει τότε και τα ποιο μικρά βήματα να κάνει ο Θεός δεν θα τον αφήσει..
..το πρόβλημα πολλές φορές είναι στον εγωισμό μας.. δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή μέχρι να αλλάξουμε.. θέλουμε εδώ και τώρα να γίνουμε Άγιοι.. να γίνουμε τέλειοι.. ΟΧΙ.. εφόσον τόσα χρόνια κάναμε το θέλημα μας και ζούσαμε με τα πάθη μας τώρα θα πρέπει άλλα τόσα χρόνια να αγωνιστούμε για να τα νικήσουμε.. η Αγία Μαρία η Αιγυπτία 17 χρόνια στην αμαρτία.. και για 17 χρόνια στην έρημο είχε σαρκικούς πειρασμούς.. και μετά απαλλάχτηκε και χαριτώθηκε.. αυτή πως έκανε υπομονή;
Είναι κόλπο του διαβόλου να μην μας αφήνει να κάνουμε υπομονή.. γιατί θέλει να μας απογοητεύει και να μας κάνει να τα παρατάμε..
..νομίζω πως θέλει ταπείνωση.. ας έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό ότι αυτός θα μας αλλάξει.. να κάνουμε αυτό που μπορούμε.. τα απλά και λίγα πράγματα που μπορούμε.. δεν μπορείς να κάνεις πολλούς αγώνες;; Τουλάχιστον μάθε να μετανοείς και να εξομολογείσαι τακτικά! Ο Θεός θα δει την υπομονή σου και θα σε λυτρώσει..
..αρκεί όμως να αγωνίζεσαι ειλικρινά.. αν δεν μπορείς να κάνεις υπομονή επειδή δεν γίνεται το θέλημα σου τότε μην περιμένεις από τον Θεό κάτι.. είσαι καταδικασμένος..
Τέλος μέχρι να έρθει η Θεία φώτιση κάνω υπομονή όπως είπαμε αλλά κυρίως φροντίζω να μην παλεύω μόνος μου! Βρίσκω έναν καλό πνευματικό και αυτός θα με καθοδηγήσει.. ό,τι δεν καταλαβαίνω το εναποθέτω σε αυτόν.. ό,τι με προβληματίζει το λέω σε αυτόν.. αν υπάρχει ειλικρίνεια όπως είπα τότε να μην αμφιβάλουμε καθόλου πως το στόμα του πνευματικού θα γίνει στόμα του Θεού! Όταν ταπεινά πηγαίνουμε στον πνευματικό μας και του ανοίγουμε την καρδιά μας τότε γίνονται θαύματα!
Πολλές φορές το πιο δύσκολο δεν είναι να αγωνιστούμε αλλά να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε για εξομολόγηση ακόμη και όταν δεν βλέπουμε τίποτα να αλλάζει προς το καλύτερο.. αυτό είναι το δύσκολο.. αυτό φέρνει όμως την πραγματική αλλαγή!
Υ.Γ. Εννοείται πως δεν είσαι ούτε κοσμικός - ούτε αιρετικός.. όλοι έχουμε περάσει και περνάμε ακόμη από αυτά τα στάδια.. αν σου έλεγα εγώ πόσες φορές έχω πει και λέω στον Θεό το "δεν αντέχω" δεν θα με πίστευες.. αλλά πάντα προσπαθώ να το συμπληρώνω με το "Δόξα τω θεώ, πάντων ένεκεν".. άνθρωποι είμαστε.. λογικό είναι να λυγίζουμε..
Ο Χριστός πριν το παθός είπε: "Πάτερ μου, εἰ δυνατόν ἐστι, παρελθέτω ἀπ’ ἐμοῦ τὸ ποτήριον τοῦτο· πλὴν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ’ ὡς σύ."