Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί με το "Όνομα χρήστη" σας και τον κωδικό ασφαλείας. Για όποιο πρόβλημα ή ερώτημα έχετε επικοινωνήστε με τους συντονιστές και διαχειριστές του φόρουμ.
Καλή διαμονή.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί με το "Όνομα χρήστη" σας και τον κωδικό ασφαλείας. Για όποιο πρόβλημα ή ερώτημα έχετε επικοινωνήστε με τους συντονιστές και διαχειριστές του φόρουμ.
Καλή διαμονή.
Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Καλωσορίσατε στη παρέα μας. Με μια εγγραφή εντελώς δωρεάν θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα ποστ των μελών μας. Μη διστάσετε να κάνετε μια εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα όνομα, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας κωδικός.
Όσοι γνωρίζετε και μπορείτε να συμβάλετε με τις γνώσεις και την ιδιότητά σας σε κάποιους τομείς (νομικά θέματα, λογιστικά, ψυχολογικά κλπ) παρακαλώ επικοινωνήστε με τους διαχειριστές και συντονιστές μας για να σας κατατοπίσουν πως μπορείτε να προσφέρετε οικειοθελώς πάντα στα μέλη του φόρουμ. Η διαφήμιση θα είναι επακόλουθη.
Όσοι μπορείτε και έχετε κάποιο χρόνο για το φόρουμ επικοινωνήστε με τους διαχειριστές να σας κάνουν συντονιστές συζητήσεων. Αυτό θα διευκολύνει πολύ κι εμάς και όλα τα μέλη που θα έχουν άμεση ανταπόκριση.
Ψηφοφορία
Έργα ή απλά θεωρία;
1. Σχεδιάζω πολλά πράγματα αλλά δεν ξέρω από που να αρχίσω.
49% / 23
2. Σχεδιάζω λίγα για να μπορώ να τα προλαβαίνω.
17% / 8
3. Δε μου αρέσει να σχεδιάζω, δρω απευθείας.
19% / 9
4. Δεν είμαι άνθρωπος της δράσης.
15% / 7
Πρόσφατα Θέματα
Βρες τη λέξηΚυρ 06 Σεπ 2020, 21:51Γιασεμί
ΑφιερώσειςΔευ 06 Ιαν 2020, 12:13Αγάπη
To AIDS κι εμείς...Πεμ 30 Μάης 2019, 20:52Γατούλης
Νοέμβριος 2021
ΚυρΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
2206 Δημοσιεύσεις - 32%
1145 Δημοσιεύσεις - 16%
660 Δημοσιεύσεις - 9%
590 Δημοσιεύσεις - 8%
Πάνος (520)
520 Δημοσιεύσεις - 7%
460 Δημοσιεύσεις - 7%
400 Δημοσιεύσεις - 6%
360 Δημοσιεύσεις - 5%
340 Δημοσιεύσεις - 5%
310 Δημοσιεύσεις - 4%
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
17 Δημοσιεύσεις - 100%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
2 Δημοσιεύσεις - 100%
Πόσο λεπτός-ή είστε;
ιδανικο βαρος
Παίξτε το πολύ έξυπνο παιχνίδι
Powered by SudokuKingdom.com


Πήγαινε κάτω
Πολυξένη
Πολυξένη
Forum Expert
Forum Expert
Αριθμός μηνυμάτων : 300
Ηλικία : 43
Τόπος : Διαβατά

Ο τακτικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από γυναικολογικούς καρκίνους, από 30 έως 85% Empty Ο τακτικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από γυναικολογικούς καρκίνους, από 30 έως 85%

Πεμ 23 Οκτ 2014, 00:02
Στη μείωση της θνητότητας των γυναικών από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως 80%, συμβάλλουν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού έχουν συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας έως και 30%, αποτρέποντας 5,7 θανάτους για κάθε 1000 γυναίκες που ελέγχονται. 

Εξάλλου, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας κατά 80%, ενώ σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ικανός να μειώσει τα κρούσματα των καρκίνων έως και 95%.

Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Μόνο το 5% των γυναικών, ηλικίας 50-69 ετών, στη χώρα μας ακολουθεί τη συχνότητα ελέγχου για καρκίνο το μαστού (2-3 χρόνια) που προτείνουν τα Εθνικά Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου διεθνώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, στο συνέδριο, με θέμα «Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου-Τελευταίες εξελίξεις», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριόπουλος, προκύπτει ότι το 53,8% των γυναικών, ηλικίας 50 έως 69 ετών, έχουν κάνει μαστογραφία τα τελευταία τρία χρόνια, εκ των οποίων το 20,1% έχει κάνει μια μαστογραφία, το 22,7% περισσότερες από πέντε, το 34,5% επαναλαμβάνει την εξέταση ετησίως, το 40,6% κάθε 2-3 έτη και το 21,6% σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, το 60,8% των γυναικών, οι οποίες δεν έκαναν μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσαν ότι δεν το θεωρούν απαραίτητο, ενώ το 85,3% των γυναικών που έκαναν ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει ειδοποίηση για την επανάληψη της εξέτασης.

Όσον αφορά τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 59,4% των γυναικών έχουν κάνει τεστ Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. «Όπως προκύπτει τόσο από τις απόψεις των ειδικών, όσο και από πρόσφατες διεθνείς μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η εισαγωγή του HPV DNA test στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δύναται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των προγραμμάτων, που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωσή του», επισημαίνει ο κ. Κυριόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των μελετών οικονομικής αξιολόγησης επιβεβαιώνει την αποδοτικότητα του εμβολιασμού έφηβων γυναικών. 

Παρόλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτικότητα του εμβολίου αποτελεί:

• η εφόρου ζωής διάρκεια ανοσίας,
• η υψηλή κλινική αποτελεσματικότητα (75%-100%),
• η υψηλή πληθυσμιακή κάλυψη (70% έως 95% ) και
• ο πληθυσμός-στόχος, έφηβες γυναίκες (12-14 ετών)

Μια συνδυαστική στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβολιασμού έχει ως αποτέλεσμα τη φθίνουσα οριακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την αύξηση του συνολικού κόστους. Επομένως, λέει ο κ Κυριόπουλος, υπό την προϋπόθεση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης (70%-95%), η αποδοτικότητα τόσο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και του εμβολίου θα ήταν ελκυστικότερη, αν μειωθεί η συχνότητα διεξαγωγής των ελέγχων και μετατεθεί χρονικά η έναρξή τους.

«Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας εμφανίζει φαινόμενα φθίνουσας οριακής παραγωγικότητας επιβάλλεται η αλλαγή της ‘τεχνολογίας παραγωγής’ και η αναζήτηση της μεγιστοποίησης της παραγωγικής και κατανεμητικής αποδοτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο ‘παράδειγμα’ και ως εκ τούτου εναλλακτικά ‘εργαλεία’ άσκησης πολιτικής υγείας είναι αναγκαία και ενδεχομένως ικανή συνθήκη ανασυγκρότησης του υγειονομικού τομέα. Η δεσπόζουσα πρακτική του ευκαιριακού προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας είναι κλινικά αναποτελεσματική και οικονομικά μη αποδοτική. Η υιοθέτηση Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου συνιστά μια ιατρικά αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική απάντηση στην κρίση ιατρικής περίθαλψης, η οποία ενδημεί στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Κυριόπουλος.

Επιμέλεια : Σταυρούλα Αδαμάκη

_________________
Τα πιο καθαρά αισθήματα βγαίνουν από καθαρές καρδιές.
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης