Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί με το "Όνομα χρήστη" σας και τον κωδικό ασφαλείας. Για όποιο πρόβλημα ή ερώτημα έχετε επικοινωνήστε με τους συντονιστές και διαχειριστές του φόρουμ.
Καλή διαμονή.


Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί με το "Όνομα χρήστη" σας και τον κωδικό ασφαλείας. Για όποιο πρόβλημα ή ερώτημα έχετε επικοινωνήστε με τους συντονιστές και διαχειριστές του φόρουμ.
Καλή διαμονή.

Ελλαδάρα σ' αγαπώ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ελλαδάρα σ' αγαπώΣύνδεση

Η Ελλάδα σε ανάγκη και οι Έλληνες όλοι ενωμένοι

Καλωσορίσατε στη παρέα μας. Με μια εγγραφή εντελώς δωρεάν θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα ποστ των μελών μας. Μη διστάσετε να κάνετε μια εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα όνομα, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας κωδικός.
Όσοι γνωρίζετε και μπορείτε να συμβάλετε με τις γνώσεις και την ιδιότητά σας σε κάποιους τομείς (νομικά θέματα, λογιστικά, ψυχολογικά κλπ) παρακαλώ επικοινωνήστε με τους διαχειριστές και συντονιστές μας για να σας κατατοπίσουν πως μπορείτε να προσφέρετε οικειοθελώς πάντα στα μέλη του φόρουμ. Η διαφήμιση θα είναι επακόλουθη.
Όσοι μπορείτε και έχετε κάποιο χρόνο για το φόρουμ επικοινωνήστε με τους διαχειριστές να σας κάνουν συντονιστές συζητήσεων. Αυτό θα διευκολύνει πολύ κι εμάς και όλα τα μέλη που θα έχουν άμεση ανταπόκριση.

descriptionΆγιος Θεόδωρος ο Τήρων, Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης EmptyΆγιος Θεόδωρος ο Τήρων, Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

more_horiz
Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης %CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%B9
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από ένα χωριό στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού, Γαλερίου και Μαξιμίνου. Ονομάζεται Τήρων, γιατί υπηρετούσε στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων,που το διοικούσε ο πραιπόσιτος Βρίγκα.

Τον κατήγγηλαν στον πραιπόσιτο ότι ήταν Χριστιανός και κλήθηκε σε εξέταση. Κατά την εξέταση ομολόγησε ότι πράγματι ήταν Χριστιανός. Ο διοικητής Βρίγκας του έδωσε μια πρώτη ευκαιρία να αλλάξει γνώμη γιατί πίστευε ότι τελικά θα άλλαζε γνώμη. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο δεν άλλαξε την πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέαςμαζί με το άγαλμά της. Αμέσως τον συνέλαβαν και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε ένα φούρνο, όπου και πέθανε μαρτυρικά.

Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται με τέσσερεις μορφές. Άλλοτε μόνος με στρατιωτική στολή, ή αντιμετωπίζουν ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. ΠΠάντα είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή.

O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου.
Ήταν στρατιωτικός και διακρίθηκε για την γενναιότητά του. Αυτή τον ανέβασε στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Όταν το 320 μ.Χ. ο Λικίνιος πέρασε από την Νικομήδεια, άκουσε για τον Θεοδώρο, ότι δηλαδή είναι Χριστιανός και δεν θέλει να θυσιάζει στα είδωλα.
Ο Λικίνιος σκέφτηκε πονηρά, αν είχε τον θεόδωρο με το μέρος του ίσως και άλλοι χριστιανοί να δήλωναν πίστη στην παλιά ειδωλολατρική θρησκεία. Έστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους αξιωματούχους, για να συνοδεύσουν με τιμή στη Νικομήδεια τον Θεόδωρο.. Αλλά ο Θεόδωρος δεν πήγε λέγοντας ότι το καθήκον τον κρατά εδώ στην Ηράκλεια. Ο Λικίνιος αναγάστηκε να πάει ο ίδιος στην Ηράκλεια, όπου τον προϋπάντησε με λαμπρότητα ο Θεόδωρος, Ο Θεόδωρος αρνήθηκε αυτό που του πρότεινε ο Λικίνιος, να θυσιασει δηλαδή στα είδωλα παρ όλα αυτά του στάλθηκαν χρυσά και αργυρά αγαλματίδια. Ο Θεόδωρος έλαβε τα αγαλματίδια που τα κομμάτιασε και τα μοίρασε στους πτωχούς. Ο εκατόνταρχος Μαξέντιος είδε ττο κεφάλι της θεάς Αφροδίτης στα χέρια ενός πτωχού και το είπε στον Λικίνιο. Για αυτό το λόγο τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Τον κτυπούσαν, τον έκαιγαν και έγδερναν το σώμα του Μάρτυρος. Ο Λικίνιος, φοβήθηκε την οργή του όχλου και διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

Το νεκρό του σώμα το πήγαν, στις 8 Ιουνίου, από την Ηρακλεία στο προγονικό κτήμα του Αγίου, στα Ευχάιτα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 8 Ιουνίου την ανακομιδή των λειψάνων του.

Πηγή:

_________________

«[…] Ἔχω βαρεθεῖ νὰ ἀκούω καὶ νὰ διαβάζω περὶ τοῦ «κατηχητικοῦ» χαρακτήρα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν […] Οἱ μαθητὲς θέλουν – καὶ συχνὰ οἱ ἀλλόθρησκοι πολὺ περισσότερο, εἴτε ἀρέσει σὲ μερικοὺς εἴτε ὄχι – νὰ τοὺς πεῖς πέντε σταράτες κουβέντες γιὰ τὸν Χριστό, τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴν σύγχρονη ζωή».


privacy_tip Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης