Ο κάθε παίκτης που συμμετάσχει στο παιχνίδι παίρνει και έναν κρυφό ρόλο. Οι περισσότεροι είναι αθώοι πολίτες, κάποιοι όμως είναι δολοφόνοι και το μέλημα τους είναι να ξεπαστρέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τους υπόλοιπους. Για κακή τους τύχη όμως υπάρχει και ένας (ή περισσότεροι ανάλογα με τον αριθμό των παιχτών) πληροφοριοδότης που προσπαθεί να τους αποκαλύψει χωρίς όμως να καρφωθεί και να γίνει το επόμενο θύμα...

Κάθε γύρος του παιχνιδιού χωρίζεται σε 2 φάσεις. Στη μέρα και τη νύχτα. Στη διάρκεια της μέρας λοιπόν οι παίχτες ρίχνουν κατηγορίες ο ένας στον άλλο και προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Στο τέλος της μέρας λοιπόν γίνεται μια ψηφοφορία και όποιος μαζέψει τις περισσότερες ψήφους (θεωρώντας ότι είναι αυτός ένας από τους κακούς) "πεθαίνει".

Όταν έρχεται η νύχτα λοιπόν όλοι οι παίχτες κλείνουν τα μάτια τους, τα ανοίγουν οι δολοφόνοι και αφού συνεννοηθούν αθόρυβα επιλέγουν και σκοτώνουν έναν από τους εναπομείναντες παίχτες. Στη συνέχεια ξημερώνει και ακολουθεί πάλι η φάση της μέρας, αυτή τη φορά όμως με 2 λιγότερους παίχτες από πριν.

Διάρκεια του Παιχνιδιού
Το παιχνίδι χωρίζεται σε γύρους, διάρκειας μιας κανονικής ημέρας (24 ωρών) ο καθένας. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, το παιχνίδι βρίσκεται σε παύση (εκτός κι αν υπάρχει συνεννόηση των παικτών για το αντίθετο). Σε κάθε γύρο, έχουμε δύο χαρακτηριστικές στιγμές:

Μέχρι τη 13:00 κάθε γύρου οι δολοφόνοι συνεννοούνται και αποφασίζουν να δολοφονήσουν έναν οποιονδήποτε παίχτη, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Στη 13:00 λοιπόν, η ΣΕ που έχει λάβει μέχρι τότε μια προκήρυξη από τους δολοφόνους, ανακοινώνει σε όλους ποιος παίχτης δολοφονήθηκε. Αυτός ο παίκτης δεν συμμετέχει στη συνέχεια του παιχνιδιού και δεν μιλάει από τη στιγμή της ανακοίνωσης της δολοφονίας του. Αν υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση της δολοφονίας οποιοδήποτε ποστ του δολοφονημένου από τη 13:00 και μετά ΔΕΝ θα λαμβάνεται υπόψη. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει δολοφονία (δηλαδή δεν στάλθηκε προκήρυξη, το υποψήφιο θύμα σώθηκε από την νοσοκόμα ή εφαρμόστηκε κάποιος άλλος κανόνας) η ΣΕ δεν ανακοινώνει τον λόγο που δεν υπήρξε δολοφονία. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που υπάρξουν πολλαπλές δολοφονίες, δεν ανακοινώνεται από την ΣΕ ποιος ήταν ο θύτης της κάθε περίπτωσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια του γύρου, όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως ιδιότητας, συζητάνε δημόσια και αποφασίζουν να ψηφίσουν (υποχρεωτικά) από έναν παίκτη ο καθένας. Ο επικρατέστερος της ψηφοφορίας η οποία λήγει στις 20:00 αποχωρεί από το παιχνίδι έχοντας την δυνατότητα να μιλήσει σε ένα και μοναδικό ποστ (τελευταία λόγια), το πολύ όμως μέχρι τις 20:00 της επόμενης ημέρας. Η υποχρέωση έγκειται στο ότι αν δεν ψηφίσουν θα χρεωθούν με απουσία κάτι που μπορεί να είναι επιλογή τους. Αν πάντως ψηφίσουν δεν έχουν δικαίωμα να αποσύρουν την ψήφο τους, παρά μόνο να την αλλάξουν.
Την ίδια ώρα με την λήξη της ψηφοφορίας, ανακοινώνεται αν οι δολοφόνοι πέτυχαν τον ρουφιάνο (αν είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής) και άρα τελειώνει το παιχνίδι, ή αν αστόχησαν οπότε και ανακοινώνουν την άστοχη επιλογή τους δημόσια και ποιος δολοφόνος την έκανε ο οποίος και αποχωρεί.

Λήξη Παιχνιδιού:
Το παιχνίδι λήγει στις εξής περιπτώσεις κάτι που ανακοινώνεται από την ΣΕ:
1. Όταν όλοι οι δολοφόνοι είναι εκτός παιχνιδιού, όπου και νικητές είναι οι πολίτες.
2. Όταν όλοι οι πολίτες τεθούν εκτός παιχνιδιού, όπου και νικητές είναι οι δολοφόνοι. Η ΣΕ μπορεί να διακόψει το παιχνίδι και στο σημείο όπου οι δολοφόνοι υπερτερούν των πολιτών, οπότε δεν υπάρχει τρόπος για τους πολίτες (ή για κάποια άλλη ομάδα) να κερδίσουν.
3. Όταν οι "εν ζωή" δολοφόνοι βρουν και καρφώσουν τον "εν ζωή" ρουφιάνο, με νικητές τους δολοφόνους.

Παρατηρήσεις - Διευκρινήσεις
Γενικά
Στην αρχή του παιχνιδιού ανακοινώνεται πόσοι δολοφόνοι υπάρχουν καθώς και ποιοι άλλοι ρόλοι έχουν διανεμηθεί.
Πριν την έναρξη του παιχνιδιού όλοι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει προσωπικό μήνυμα (πμ), όπου τους ανακοινώνεται ο ρόλος και η ιδιότητα τους.

Η διανομή των ρόλων γίνεται με τυχαίο τρόπο και συνήθως με χρήση προγράμματος. Γι' αυτό το λόγο δεν αποκλείεται κάποιος να πάρει τον ίδιο ρόλο για 2 ή περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια. Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ένα πολίτη επειδή ήταν δολοφόνος σε προηγούμενο παιχνίδι ή να κάνει με βεβαιότητα κάποια παρόμοια παραδοχή, καθώς η διανομή των ρόλων είναι ανεξάρτητη των προηγούμενων παιχνιδιών.

Όσοι βρίσκονται εκτός παιχνιδιού (δολοφονημένοι και αποχωρούντες), απαγορεύεται να συμμετέχουν στο παιχνίδι, είτε να το σχολιάζουν σε άλλα θέματα κατά τρόπο που μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι, μέχρι αυτό να λήξει. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η χρήση του συστήματος αξιολόγησης, που επίσης απαγορεύεται. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις πάνω στους κανόνες, μπορούν να γίνονται με προσωπικό μήνυμα στη ΣΕ κατά προτίμηση όχι σε περίοδο που βρίσκεται κάποιο παιχνίδι σε εξέλιξη για να μην δημιουργούνται εντάσεις.

Με τους όρους "επόμενος γύρος" ή "επόμενη μέρα" αναφερόμαστε στην επόμενη εργάσιμη ημέρα κατά την οποία το παιχνίδι θα βρίσκεται σε εξέλιξη (δολοφονία/ ψηφοφορία).

Δολοφονίες - Ψηφοφορίες - Αποκάλυψη Ιδιοτήτων
Στον πρώτο γύρο δεν υπάρχει δολοφονία στις 13:00.

Απαγορεύεται ρητά να ψηφίσει ένας παίχτης διά αντιπροσώπου (να στείλει την ψήφο σε άλλο παίχτη ή μέλος της ΣΕ). Τέτοια μηνύματα δεν θα λαμβάνονται υπόψη και θα σβήνονται. Έγκυρες ψήφοι θεωρούνται μόνο όταν ο ίδιος παίχτης ψηφίζει με μήνυμα στο θέμα.

Ο παίχτης που αποχωρεί από ψηφοφορία έχει δικαίωμα για τελευταία λόγια μέχρι τις 20:00 της επόμενης ημέρας.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, στην ψηφοφορία των 20:00 δημιουργείται δημοσκόπηση με τους επικρατέστερους, διάρκειας μιας ώρας, στην οποία δικαίωμα συμμετοχής (δεν είναι υποχρεωτική, άρα δεν νοείται απουσία) έχουν ΜΟΝΟ όσοι παίζουν ακόμα στο παιχνίδι. Σε περίπτωση που παραμένει η ισοψηφία, επεκτείνεται η ψηφοφορία κατά μισή ή μία ώρα, ανάλογα την κρίση της ΣΕ.

Σε περίπτωση που παραμείνει η ισοψηφία, αυτός που αποχωρεί καθορίζεται από την ΣΕ (φερ' ειπείν με κλήρωση).

Η ιδιότητα κάθε παίκτη δεν πρέπει να αποκαλύπτεται από κανέναν άλλο πλην της ΣΕ, η οποία αποκαλύπτει τις ιδιότητες των ατόμων που βγαίνουν από το παιχνίδι ως εξής:
Σε κάθε γύρο ξεκινώντας από τον δεύτερο αποκαλύπτεται εναλλάξ η ιδιότητα είτε του δολοφονημένου είτε του αποχωρούντα από την ψηφοφορία. Η πρώτη αποκάλυψη ιδιότητας γίνεται στην ψηφοφορία των 20:00 του 2ου γύρου.
Για κάθε άτομο αποκαλύπτεται η ομάδα στην οποία ανήκει (πολίτης-δολοφόνος). Δεν αποκαλύπτεται ο ρόλος ή η ιδιότητα.
Σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού (συνήθως μετά την μέση) και αν το κρίνει η ΣΕ, μπορεί να αποκαλυφθεί πόσοι δολοφόνοι υπάρχουν στο παιχνίδι και αν ο ρουφιάνος, το τσιράκι, η νοσοκόμα ή/και παίχτες με άλλο ρόλο είναι ακόμα μέσα σε αυτό.

Απουσίες
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία των 20:00 είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι σε κάθε γύρο να ψηφίσουν έναν παίχτη για αποχώρηση στις 20:00, εκτός από τον εαυτό τους.
Σε περίπτωση που ένας παίχτης βγει εκτός παιχνιδιού, πριν την ψηφοφορία των 20:00 (δηλαδή λόγω δολοφονίας) τότε όσοι τον ψήφισαν πρέπει να αλλάξουν την ψήφο τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρεώνονται με απουσία, ανάλογα με την κρίση της ΣΕ.

Όποιος παίκτης ΔΕΝ συμμετέχει 2 συνεχόμενες φορές ή 3 στο σύνολο (όχι απαραίτητα συνεχόμενες) σε ψηφοφορία των 20:00 βγαίνει αυτόματα από το παιχνίδι και αποκαλύπτεται αυτόματα ο ρόλος του και όποια τυχόν επιπλέον ιδιότητα είχε.
Ένας παίχτης που αποχωρεί από απουσίες δεν έχει δικαίωμα για τελευταία λόγια, εκτός αν ήταν ο παίχτης που επικράτησε σε εκείνη την ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που ένας παίχτης συμπληρώσει δύο συνεχόμενες απουσίες ή τρεις απουσίες στο σύνολο σε μία ψηφοφορία και ισοψηφήσει με άλλον παίχτη σε εκείνη την ψηφοφορία, τότε αυτός αποχωρεί από το παιχνίδι, με δικαίωμα τελευταίων λόγων. Δεν δίνεται παράταση και δεν διεξάγεται επιπλέον ψηφοφορία.

Εάν πολλαπλοί παίχτες συμπληρώσουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο απουσιών σε μία ψηφοφορία και ταυτόχρονα συγκεντρώσουν ίδιο αριθμό ψήφων για αποχώρηση, αποχωρούν όλοι τους, με δικαίωμα για τελευταία λόγια. Δεν δίνεται παράταση και δεν διεξάγεται επιπλέον ψηφοφορία.

Κάρφωμα Ρουφιάνου
Το "κάρφωμα του ρουφιάνου" είναι ένας ειδικός κανόνας ο οποίος υπάρχει προκειμένου να αποτραπεί ο ρουφιάνος να "δίνει στεγνά" τους δολοφόνους. Εάν οι δολοφόνοι τον ξεσκεπάσουν, τότε το παιχνίδι λήγει αυτόματα υπέρ τους.
Μοναδικός τρόπος να "καρφώσουν" οι δολοφόνοι τον ρουφιάνο, είναι ένας εξ' αυτών που ακόμα είναι στο παιχνίδι, να δηλώσει με πμ στην ΣΕ και όχι στο δημόσιο ποιος από τους συμμετέχοντες που παραμένουν στο παιχνίδι πιστεύει πως είναι ο ρουφιάνος.

Τονίζεται ότι οι δολοφόνοι μπορούν να καρφώσουν μόνο άτομα που είναι ακόμα στο παιχνίδι και δεν έχουν αποχωρήσει για κάποιο λόγο. ΕΞΑΙΡΕΣΗ: οι δολοφόνοι μπορούν να καρφώσουν και το τελευταίο άτομο που αποχώρησε στην ψηφοφορία των 20:00, σε χρόνο που:

Ξεκινάει από την ώρα δημοσίευσης του μηνύματος με τα τελευταία λόγια του χρήστη που αποχώρησε.
Λήγει μία ώρα μετά την ώρα δημοσίευσης του μηνύματος με τα τελευταία λόγια ή μία ώρα μετά την ώρα της τελευταίας επεξεργασίας του μηνύματος από τον χρήστη που αποχώρησε. Η λήξη επεκτείνεται δυναμικά σε περίπτωση νέας επεξεργασίας του μηνύματος με τα τελευταία λόγια από τον χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση, το κάρφωμα παίχτη που αποχώρησε από ψηφοφορία δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20:00 της επόμενης μέρας, όπου και έχει δικαίωμα για τα τελευταία του λόγια.

Για να είναι ένα κάρφωμα έγκυρο, θα πρέπει ο ρουφιάνος να γνωρίζει ήδη έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Δηλαδή:
2-4 αρχικούς δολοφόνους: να γνωρίζει 1 δολοφόνο
5-7 αρχικούς δολοφόνους: να γνωρίζει 2 δολοφόνους, κτλ

Το πμ μπορεί να στέλνεται μόνο μετά την ψηφοφορία και μέχρι την δολοφονία της επόμενης ημέρας, δηλαδή 20:00 - 13:00 ξεκινώντας από τις 20:00 της πρώτης μέρας.

Μεταξύ 13:00 - 20:00 οι δολοφόνοι μπορούν μόνο να αποσύρουν ένα κάρφωμα, αν το είχαν ήδη πράξει από πριν. Δεν δικαιούνται να καρφώσουν κάποιον ως ρουφιάνο στην ΣΕ σε αυτό το διάστημα.

Εάν η πρόβλεψη του δολοφόνου είναι σωστή και ο δολοφόνος δεν ψηφιστεί για αποχώρηση στις 20:00 του ίδιου γύρου, κερδίζουν οι δολοφόνοι. Σε κάθε άλλη περίπτωση:

Εάν ο εν λόγω δολοφόνος, που έκανε την πρόβλεψη, φύγει στην ψηφοφορία των 20:00 τότε το "κάρφωμα" θεωρείται ως μη γενόμενο, δηλαδή η ΣΕ δεν απαντάει τίποτα στους δολοφόνους ούτε και κάνει κάποια ανακοίνωση δημόσια. Ως τιμωρία για το κάρφωμα, αποκαλύπτεται κανονικά η ιδιότητά του ως δολοφόνος και έχει δικαίωμα για τελευταία λόγια.

Αν ο δολοφόνος που έκανε την δήλωση είναι λάθος και δεν φύγει στην ψηφοφορία των 20:00, αποχωρεί και αυτός από το παιχνίδι χωρίς να έχει δικαίωμα να πει κάτι άλλο και ανακοινώνεται από την ΣΕ η αποχώρησή του λόγω άστοχου καρφώματος καθώς και η ταυτότητά του ως δολοφόνος, χωρίς να αποκαλυφθεί ο "ρουφιάνος" που στόχευε.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα αποκαλύπτεται η ταυτότητα του δολοφόνου. Η σειρά με την οποία αποκαλύπτονται οι ιδιότητες των δολοφονημένων ή αυτών που αποχωρούν, συνεχίζει κανονικά. Επιπλέον οι δολοφόνοι χάνουν το δικαίωμα της επόμενης δολοφονίας και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

Τέλος πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω:

Εάν έχει απομείνει μόνο ένας δολοφόνος στο παιχνίδι, δεν έχει δικαίωμα να καρφώσει ρουφιάνο.

Οι δολοφόνοι μπορούν να αρχίζουν να καρφώνουν μετά την ψηφοφορία του πρώτου γύρου.

Για λόγους ατμόσφαιρας και μόνο, η ΣΕ θα ανακοινώνει δημόσια ότι έλαβε πμ για "κάρφωμα" δολοφόνου όταν το λαμβάνει, χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο.

Με την συμμετοχή σας στο παιχνίδι, συνάγεται η σιωπηρή αποδοχή όλων των παραπάνω...

_________________
Θεός τοις αργούσιν ου παρίσταται.
Σκαιοίσι πολλοίς είς σοφός διόλλυται.