Πολλές φορές δεν υπολογίζουμε σωστά τις μερίδες ή δεν εκτιμούμε την πείνα των μελών της οικογένειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πετάμε φαγητό. Αυτό είναι πολύ κακό όμως αν αναλογιστούμε πόσοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν να φάνε κάτι. Η οικονομία ξεκινάει από το να μειώσουμε τα σκουπίδια μας και μάλιστα να μειώσουμε την απόρριψη φαγητού. Πώς θα το κάνουμε όμως αυτό; 

Αρχίζουμε με το να μετράμε την ποσότητα που μαγειρεύουμε. Την πρώτη ύλη βασικά και μάλιστα πριν τη μαγειρέψουμε. Αν τη μια μέρα βάλαμε 200γρ μακαρόνια και η μακαρονάδα ήταν πάρα πολλή (ίσως και η διπλάσια) τότε σημειώνουμε να βάλουμε την επόμενη φορά λιγότερα ή τα μισά.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κρατούμε το ψημένο κρέας που μας περίσσεψε στην κατάψυξη και να το βάλουμε σε κάποιο φαγητό κατσαρόλας μετά από καιρό. Για παράδειγμα περίσσεψε μια μπριζόλα, την καταψύχω και μετά από καιρό την κόβω κομματάκια και την βάζω σε ένα γιουβετσάκι με μακαρονάκι κοφτό ή κριθαράκι. 

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος είναι να καλούμε κάποιον φίλο για φαγητό. Αυτό θα μας αποτρέψει από το να πετάξουμε φαγητό, θα βελτιώσει τις σχέσεις μας και θα μας κάνει νιώσουμε όμορφα η προσφορά μας σε έναν συνάνθρωπο.

_________________
Έχεις λύπη; Ο Θεός σου λείπει.

Γέρων Παΐσιος ( 1924-1994 , Αγιορείτης μοναχός)