Χριστούγεννα: Η Γέννηση του Χριστού
 
Ο Μέγας Βασίλειος θαυμάζοντας το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, θέτει στο στόμα της Παναγίας τα ακόλουθα λόγια:
Χριστούγεννα: Η Γέννηση του Χριστού Thranio-agies-eikones-16
«Πώς να Σε ονομάσω εγώ, θαυμαστό μου βρέφος; Τι θνητό όνομα να δώσω στον καρπό του Αγίου Πνεύματος; Να Σου προσφέρω θυμίαμα ή γάλα; Έχεις ανάγκη από τις μητρικές μου φροντίδες, ή να πέσω στα πόδια Σου και να Σε λατρεύω; Τι ανεξήγητη αντίθεση; 0 ουρανός είναι ο θρόνος Σου κι εγώ σε τοποθέτησα στα γόνατα μου. Σε βλέπω στην γη κι όμως δεν άφησες τον ουρανό. 0 ουρανός είναι εκεί, όπου ευρίσκεσαι Εσύ».
 
Την απορία και την έκπληξη της Παναγίας συμμερίζεται και o άγιος Βασίλειος. Και προσπαθώντας να βρει το μυστικό που πέτυχε την ένωση τόσο αντιθέτων πραγμάτων, καταλήγει ότι είναι Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!
 
Από ταπείνωση ο Θεός έγινε άνθρωπος! Από την ταπείνωση Του η γη έγινε ουρανός! Δεν ανέβηκε ο άνθρωπος στον ουρανό. Κατέβηκε ο Θεός στην γη. Και έτσι μας έμαθε έμπρακτα, πως μπορεί η γη, από τόπος εξορίας να γίνει παράδεισος. Από ζούγκλα, να γίνει Βασιλεία του Θεού. Γι' αυτό και οι πρώτοι, που αξιώθηκαν να Τον προσκυνήσουν, ήταν οι ταπεινοί ποιμένες. Και οι γεμάτοι ταπεινό και ειλικρινές φρόνημα αναζήτησης της αλήθειας, « μάγοι εξ ανατολών». Αυτή η αρετή της Ταπείνωσης είναι το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων. Μόνο ο άνθρωπος που καλλιεργεί και αγαπάει αυτή την αρετή, μπορεί κάπως να νιώσει, τι έγινε εκείνη την παγωμένη νύχτα του Δεκέμβρη στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Και μόνο με αυτή την αρετή, μπορεί να αξιωθεί να δεχθεί στην καρδιά του τον Νεογέννητο Βασιλέα και Σωτήρα Χριστό.
 
Πολλοί πιστεύουν πως τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή όπου μαζεύονται όλοι στο τραπέζι και περνούν ευχάριστα και οικογενειακά. Ο Ιωάννης όμως μάς λέει ότι είναι κάτι παραπάνω. Πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο. Μη δίνετε εμπιστοσύνη σε κάθε πνεύμα ανθρώπων, αλλά να εξετάζετε τους ανθρώπους εάν πράγματι είναι από τον Θεό. Δηλαδή άνθρωπος που παρουσιάζεται ότι έχει Πνεύμα Θεού, εάν ομολογεί αδίστακτα και πιστεύει, ότι ο Ιησούς Χριστός έλαβε σάρκα και ήλθε ως Θεάνθρωπος λυτρωτής στη γη, είναι πράγματι εκ του Θεού. Και κάθε άνθρωπος, που ισχυρίζεται, ότι εμπνέεται από το Πνεύμα, δεν ομολογεί όμως, ότι ο Ιησούς Χριστός ήλθε εκ του ουρανού και έλαβε σάρκα ανθρώπινη, αυτός δεν είναι από τον Θεόν. Και αυτό ακριβώς, το να αρνείται κανείς την ενανθρώπηση του Υιού του Θεού, είναι το κήρυγμα του αντίχριστου, περί του οποίου έχετε ακούσει ότι πρόκειται να έλθει. Και τώρα βρίσκεται στον κόσμο εκπροσωπούμενος από τους αιρετικούς και τους ψευδείς διδασκάλους. Αυτοί οι ψευδοπροφήτες προέρχονται από τον αμαρτωλό κόσμο. Γι’ αυτό και μιλούν σύμφωνα με τις αμαρτωλές αντιλήψεις και διαθέσεις του κόσμου και ο κόσμος τους ακούει και τους προσέχει. Με αυτό το κριτήριο γνωρίζουμε και ξεχωρίζουμε το Πνεύμα της αληθείας, και το πνεύμα του διαβόλου, που
 οδηγεί εις την πλάνη. Α’ Ιωάννου 4.1-6.

_________________
Θεός τοις αργούσιν ου παρίσταται.
Σκαιοίσι πολλοίς είς σοφός διόλλυται.